Router Nedir, Ne İşe Yarar?
Birden fazla ağ, sunucu ya da bilgisayarları birbirine bağlayarak haberleşmelerini sağlayan router kavramının Türkçe karşılığı "yönlendirici" şeklindedir. Router kısaca, güvenli bir şekilde iki ağın haberleşmelerini sağlayan donanımsal cihazlardır. Routerın iki temel görevi vardır. Hedeflenen IP adreslerine veri paketlerini ileterek iki ağ arasındaki trafiği yönetir. Aynı internet bağlantısını birden fazla cihazın kullanmasına izin verir. Yerel ağ olan LAN ve geniş alan ağı olan WLAN, routerın en çok kullandığı iki çeşittir.
Belirli bir coğrafi alanda sınırlandırılan cihazları birbirine bağlayan LAN için bir tane router yeterli olabilir. WLAN ise geniş bir coğrafi alana yayılmış ağı ifade ettiği için birden fazla router gerektirir. Evlerde ya da iş yerlerinde kullanılan modemler de bir router olarak varsayılabilir. İnternet deneyimi sırasında kullanıcıların bağlantı sorunları yaşamaları, oyun oynarken donma ya da gecikme yaşamaları ve bağlantılardaki hız ile ilgili sorunları araştırdıklarında karşılarına mutlaka router sözcüğü çıkacaktır. Router hakkında kısa bir bilgiye sahip olduysanız, yazının devamında bu cihazlarla ilgili tüm merak ettiklerinizi bulabilirsiniz.
Router Nedir?
Yukarıda da kısaca değindiğimiz üzere, internet ortamında sörf yapabilmeniz için size kimlik atayan cihazlara router denir. IP konusunda size yardımcı olarak cihazın ağ trafiğinde akıcı ve güvenli yolu bulmasında görev alır. Bu sayede sorunsuz bir şekilde veri teslim edilmiş olur. Yerel ağınız tarafından sizin için oluşturulan IP adresini interneti kullanabilmeniz ve gezinebilmeniz için IP'lere atanmanız gerekir. Söz konusu cihazlar, bu atamayı güvenli bir şekilde gerçekleştirmede rol alır. Verilerin ağlar arasında sorunsuz iletilmesi ve verinin teslim edileceği yolun belirlenmesi router ile mümkündür. Router cihazları, gelen paketlerin ulaşacakları adresleri belirler. Gelen veriyi yönlendirmenin dışında, veri paketlerini görüntüleme, çevirme ve inceleme görevlerini de yerine getirir. İnternet bağlantısı sağlayamayan kullanıcılar router modeme bağlanır ve bu sayede İnternete erişim sağlanır.
Modemlerde bulunan Ethernet yuvaları ile bağlantı sağlanır. Routera bağlı diğer bilgisayarlar internete erişebilir. Router cihazı kablosuz ya da kablolu olarak kullanılabilir. Bu sayede bilgisayar, tablet, telefon ve diğer akıllı cihazların İnternete erişimini sağlar. Router ile kablosuz bağlantı Wi-Fi ile kurulabilir. Kullanıcılar genellikle ağlar ve cihazlar arası iletişim kurabilmek, sinyal kalitesini artırmak ve Wİ-Fi alanını genişletmek için kablosuz router cihazları tercih edebilir.
Router Ne İşe Yarar?
Büyük/küçük ağ yapılarındaki ağ trafiğinin düzenini sağlayan bu cihazlar, en önemli bilgisayar ekipmanı arasında yer alır. Ağda yer alan bilgisayarların yönlerini bulmalarına yardımcı olur. İnternet servis sağlayıcıları ana serverlardan başlayarak interneti kablolar ile evinizin önüne kadar getirir. Daha sonra da internet, dairenizdeki hatlara çekilir ve kişisel kullanımınıza sunulur. Router, modemden sonra ilk ana parçadır. Wi-Fİ alanları ve İnternet şifresi gibi terimlerin tam ortasında yer alır. Modeme gelen interneti ethernet kablosuna, oradan da Wi-Fi alanına yönlendirir. Güvenlik açısından da önemli bir yere sahiptir.
Sizin İnternet ile dünyaya açılmanızı sağlayan en önemli ürünlerden biridir. Wifi router sayesinde kablosuz bir şekilde İnternete erişim sağlayabilirsiniz. Kablolardan kurtulup uzun mesafelere İnternet bağlantısı gerçekleştirmiş olursunuz. Çoklu ağ bağlayabilen Router, bu ağlar arasındaki haberleşmeyi yönetebilir. Ayrıca birkaç cihazı aynı anda aynı fiziksel İnternet bağlantısı üzerinden bağlayabilir ve birbirleri ile haberleşmelerine de olanak sağlar. Cihaza bağlı tüm aygıtları korur. Ağdaki cihazların veri akışını takip eder.
Router Nasıl Çalışır?
Çalışma prensibi olarak küçük bir bilgisayara benzeyen routerın kendine ait bir belleği ve işlemcisi bulunur. Sizin için özel olarak tanımlanan IP adresini ayrıştırarak kablosuz ya da kablolu bağlantı kuran cihazlar için ayrı bir IP oluşturarak İnternete bağlanmalarını sağlar. İnternete bağlanabilmesi için her cihazın kimlik bilgisine sahip olması gerekir. Güvenlikten sorumlu olan router, bu kimlik bilgilerinin verilmesini sağlar. İnternette bu kimlik üzerinden dolaşım sağlanır.
Film ve dizilerde konusu geçen ''IP adresi ile yer tespiti'' bu şekilde yapılır. Her bir router için farklı kurulum düzenini takip etmeniz gerekebilir. İnternet router ile kullanım kılavuzuna göre kurulabilir. Kılavuzda yer alan adımları tek tek takip etmek kurulum konusunda işinizi kolaylaştırabilir. Yeni nesil router modemlerde ise artık kurulum daha kolay gerçekleştirilebilir. Yönlendirici bağlantıları düzgün bir şekilde yapılarak modem arayüzüne giriş yapılabilir. Servis sağlayıcısı aracılığı ile İnternet bağlantısı için gerekli olan ayarlar yapılabilir.